Doel 2. Loslaten

> Mijlpaal: Weerstand vinden
> Mijlpaal:
Anders kijken
> Mijlpaal:
Toelaten
> Mijlpaal:
Doseren
> Mijlpaal:
Onafhankelijk zijn

 

Opgeruimde rugzak

Als je loslaat wat niet meer bij je past, dan creëer je vrijheid en ruimte om te kiezen wat wel bij je past. Ervaar de bevrijding van het loslaten van alles wat je nog tegenhoudt om je leven rijk en vreugdevol te leven. Of het nu gaat om angst, oordelen, verwachtingen, gewoonten, overtuigingen, keuzes, gevoelens, gebeurtenissen, contacten of nog iets anders. Het kan je helpen om anders te kijken naar dingen en jezelf toe te staan iets te doorvoelen. Dit ruimt op.

Je toekomst en je heden zijn gemakkelijker wanneer je vrede hebt met je verleden. Misschien ben je je ervan bewust waartegen je weerstand hebt, maar die is er ook onbewust in je leven. Als je jouw weerstand, of de verschijnselen of oorzaak ervan, veel aandacht geeft, dan kan het zichzelf hierdoor gemakkelijker in stand houden. Zo kun je jezelf in een slachtofferrol of vechtrol plaatsen. Hierdoor wordt je weerstand nog meer bevestigd en versterkt. Dat werkt dus averechts. Loslaten begint bij het erkennen van datgene dat je vast blijft houden. Bij eigenaarschap erover nemen. Beseffen dat het iets in jou is en dat het niet van buiten jou komt. Weerstand zegt iets over hoe jij omgaat met specifieke dingen die op je afkomen, zoals omstandigheden en situaties. Pas wanneer je durft toe te geven dat het van jou is, dan kun je er ook mee aan de slag om het los te laten. Soms gaat alles zoals je wenst en soms helemaal niet. Soms is het leven zelfs disruptief voor je; zo ontstaan ook nieuwe mogelijkheden. Contrast is een belangrijk onderdeel in ieders leven. Het maakt verschillen zichtbaar en keuzes mogelijk. Contrast is noodzakelijk om te ervaren en is onlosmakelijk verbonden met leven en groei. Contrasten genereren verschillende gezichtspunten. Hoe meer gezichtspunten je hebt, hoe voller je ervaring wordt.

Het motiveert tot variatie en vernieuwing en is hierom een effectief groeimiddel. Nieuwe ideeën komen tot stand door contrast. De onplezierige kant van een contrast, zoals pijn of angst of een andere onplezierige ervaring, kan soms onnodig of onwenselijk lang bij je blijven, terwijl het geen belangrijke functie meer heeft. Het is fijn om zelf de baas te zijn in je leven; om onafhankelijk, onbelemmerd, ongehinderd en voluit authentiek te leven, zonder dat iets je tegenhoudt. En om onafhankelijk te zijn van je verleden en je volledig over te kunnen geven aan het leven. Constructief omgaan met dat wat je ervaart als tegenslag of moeilijkheden is soms een kunst, maar het kan je veel brengen. Wat daarbij kan helpen, is als je het signaal of de boodschap in het contrast leert zien. Wat het zegt over jou? Dit geeft vaak direct een andere kijk op je weerstand. Daarbij is het van belang om je weerstand onder ogen te durven zien. Het klinkt tegenstrijdig, maar als je jouw weerstand als het ware recht in de ogen kijkt, dan merk je dat hij steeds minder wordt. Als je je weerstand accepteert of je eraan overgeeft en hem kunt omarmen, dan kan hij verdwijnen. Het is belangrijk is om dit zo te doseren, dat het goed te doen is voor je. Wanneer je weerstand erg groot, langdurig, hardnekkig of extreem is, kan het raadzaam zijn om ervoor in therapie te gaan.

Welkom gast, je kunt alleen de overzichtpagina’s bekijken. Je kunt jouw keuzes en je werk niet bewaren, en je hebt geen toegang tot de 1350+ items.
Je kunt je hier aanmelden of lid worden om volledige toegang te krijgen tot alle functionaliteiten en items.
[ratings id=”4498″]