Doel 1. Zelfliefde

> Mijlpaal: Lief zijn voor jezelf
> Mijlpaal:
Jezelf eerst
> Mijlpaal:
Accepteren
> Mijlpaal:
Compassie
> Mijlpaal:
Zelfwaardering

 

Van jezelf houden

Wat is er belangrijker dan van jezelf houden? Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. De relatie met jezelf is de belangrijkste relatie van je leven. Je hele leven lang. Je bent zelf het mooiste en meest waardevolle in jouw leven. Je bent een bron van liefde en kracht. Besef je dat? En zie jij jezelf ook zo? En kun je dit gevoel volledig toelaten? Je bent al perfect, zoals je bent. Erken en waardeer dit. Hou van jezelf. Je verdient het. Je bent het waard!

Zelfliefde is een keuze. Jouw keuze. Soms kijken we naar onszelf met een blik vol verwachtingen van onszelf en oordelen over onszelf. We hebben dan de neiging om te focussen op wat we vinden dat er nog ontbreekt. We kunnen dit gezichtspunt ook loslaten en met een blik van liefde en waardering naar onszelf kijken. Focussen op wat we allemaal wel zijn en wat er allemaal wel is. Dit is een keuze die je altijd hebt. Ga na of je alle verwachtingen van jezelf en oordelen over jezelf in liefde los kunt laten. Zodat je liefde voor jezelf volledig kunt toestaan en er niets is wat liefde voor jezelf nog tegenhoudt. Zelfliefde is oprecht houden van jezelf om wie je bent. Het is erkennen dat je niet iets anders hoeft te zijn dan je nu bent. Jezelf op de eerste plaats zetten in je leven. Vriendelijk zijn naar jezelf. Alles accepteren van jezelf. Eerlijk en helder zijn naar jezelf. In jezelf geloven en op jezelf vertrouwen. Jezelf volledig erkennen en waarderen in al je aspecten. Hoe meer je oprecht van jezelf houdt, hoe gemakkelijker je vreugde en geluk kunt ervaren. En hoe gemakkelijker je van anderen en je omgeving houdt. En hoe meer je van waarde voor jezelf en anderen bent. Zelfliefde kan beginnen met wat er al is. Met aspecten van jezelf die nu al goed voelen, die je al waardeert, waar je al van houdt. Vanuit hier kun je verder zoeken naar dingen die goed voelen en vervolgens die gaan waarderen.

Ga de weg van de minste weerstand naar zelfliefde door na te gaan waar je liefde al stroomt of kan beginnen te stromen. Begin met iets kleins van jezelf waar je echt van houdt. Sta jezelf toe om van jezelf te houden. Werk aan de relatie en liefde met jezelf, blijf erin investeren. Als het gevoel van zelfliefde soms ver weg lijkt, kijk dan eens waar je nu al wel van kunt houden. Kun je al houden van het idee van zelfliefde? Ben in ieder geval geduldig met jezelf en onderzoek bijvoorbeeld welke andere dingen je nu kunt vinden waar je liefde voor voelt. Zo kun je alvast het gevoel van liefde ervaren. Eén stapje tegelijk is ook goed. Leg jezelf geen druk op om zelfliefde te voelen, dat is geen zelfliefde. Vaak willen we ons gezien, gehoord en gewaardeerd voelen door anderen. Vraag je eens af in welke mate jij je gezien, gehoord en gewaardeerd voelt door jezelf. Soms lijkt het alsof we meer om anderen geven dan om onszelf. Ga eens na waarvoor je de meeste liefde voelt buiten jezelf en kijk of je deze liefde ook voor jezelf kunt voelen. Stel vast wie je het meest waardeert buiten jezelf en kijk of je deze waardering ook voor jezelf kunt voelen. Kun je voor jezelf dezelfde mildheid, compassie en acceptatie voelen die je voor sommige anderen voelt? En nog meer? Kijk eens in hoeverre jij jezelf ‘een douche van liefde’ kunt geven.

Welkom gast, je kunt alleen de overzichtpagina’s bekijken. Je kunt jouw keuzes en je werk niet bewaren, en je hebt geen toegang tot de 1350+ items.
Je kunt je hier aanmelden of lid worden om volledige toegang te krijgen tot alle functionaliteiten en items.
[ratings id=”4496″]