Aan de slag

Mechanismen met impact

Deze website geeft je een kijkje achter de schermen van een aantal mechanismen van het leven. Mechanismen waar we ons vaak niet zo bewust van zijn. Het zijn juist deze mechanismen die ons leven voor een groot deel bepalen. Deze website reikt je gezichtspunten aan om te oefenen in het meer beheersen ervan. Je kunt je persoonlijke ontwikkeling stimuleren met behulp van vooral praktische toepassingen. Ga er direct mee aan de slag op jouw eigen manier.

Bekijk de introductie video om te zien hoe je aan de slag kunt gaan.

Zelfbeschouwing als basis
Door jezelf te beschouwen stap je even uit de waan van de dag. Je neemt wat afstand van jezelf en je bekijkt jezelf in een groter geheel. Zo kun je met de handvatten in dit boek nagaan waar je nu staat, je potentieel ontdekken, en bedenken wat je wilt loslaten, vernieuwen en ontwikkelen.

Hulp vragen is een teken van grote kracht
Je wilt je verder ontwikkelen en daarbij heb je hulp gezocht en gevonden in dit boek. Ook in het verdere traject van je persoonlijke ontwikkeling kun je hulp vragen, wanneer je dit wenst of nodig hebt. Schakel bijvoorbeeld een professionele coach in, als je extra reflectie en ondersteuning wenst.

Persoonlijke ontwikkeling is een inside-job
Door je innerlijke kracht als basis te gebruiken ontstaat wie je bent en wat je doet echt vanuit jezelf. Dit wordt dan niet (meer) bepaald door je routines, vaste denkpatronen of door verwachtingen van jezelf of van anderen. Om je innerlijke kracht te vinden en te kennen moet in je je verdiepen in jezelf, en je zelfbewustzijn vergroten. Om deze kracht te kunnen gebruiken moet je haar activeren, cultiveren, versterken en naar buiten brengen. Om je kracht productief te gebruiken moet je oefenen en er aandacht aan geven. Dan kan je innerlijke kracht groeien.

Maakbaarheid en eigenaarschap
Je innerlijke kracht draagt bij aan de maakbaarheid van je leven. Dit betekent onder meer dat dingen je niet meer alleen ‘overkomen’, maar ook worden gemanifesteerd als gevolg van bijvoorbeeld je verlangens, gedachten en doelen.

Jij bent in die zin de creator van je eigen leven, en dat wil zeggen dat je leven deels maakbaar is. Dit betekent dus ook, dat je hiervoor zelf verantwoordelijk bent in je leven.

Persoonlijk leiderschap
Persoonlijke ontwikkeling is vooral leuk om te doen. De inspiratie-items bij elk onderwerp helpen je op weg. En op de website kun jij zelf je programma samenstellen, uitvoeren en bijhouden in je persoonlijke dashboard. Je persoonlijke leiderschap bepaalt uiteindelijk wat je ervan maakt in je dagelijkse leven en werk. Persoonlijk leiderschap bepaalt of jij de inspiratie, ideeën en bedachte acties ook daadwerkelijk gaat uitvoeren; en wanneer, met wie en hoe. Je persoonlijke leiderschap bepaalt het resultaat en rendement van je persoonlijke ontwikkeling.

Geïnspireerde actie
Met de Op maat-methode kies je zelf wat bij je past en geef je zelf vorm aan hoe je dat gaat uitvoeren. Groeien op jouw eigen manier. Zorg dat je alleen doet wat je echt inspireert, waar je achter staat en wat je leuk vindt. Maak niet te grote stappen ineens. Dat voorkomt dat je er druk op legt, dat belemmert.

Resultaten bereiken
Misschien heb je een algemeen doel zoals “gelukkiger zijn” of specifieke doelen die overeenkomen met een of meer van de 15 persoonlijke ontwikkelingsdoelen. Of misschien heb je nog specifiekere doelen, zoals werken aan verschillende van de 75 mijlpalen. Een effectieve manier om te beginnen is door eerst de test te doen om je potentieel te ontdekken.