Word meer vrij; je emotionele kracht

Je voelt je bijna altijd fijn. Je houdt van jezelf. Je voelt je emotioneel vrij. Je bent in vrede met wat er nu is en met je verleden. Je laat los wat niet (meer) bij je past. Je kunt omgaan met wat op je pad komt. Je bent je bewust van de informatie in je emoties en je gebruikt die om te kiezen wat bij je past. Je bepaalt zelf hoe jij je voelt. Je kunt omgaan met allerlei situaties en omstandigheden. Je hebt weinig oordelen en verwachtingen en je bent en blijft in balans.

Wie is de baas? Jij of je emoties?
Je emotionele kracht kan groeien als je niet langer gedachten van weerstand volgt of je mee laat voeren door onplezierige emoties. In plaats daarvan gebruik je de informatie uit je emoties om jouw behoeften achter de emoties te voelen. Zo leer je die kennen. Je kunt ze dan gaan vervullen. Door de informatie uit je emoties te gebruiken om te navigeren naar hoe jij je graag wilt voelen, groeit je emotionele kracht.

Leef vrij en bevrijd je van weerstand
Als je jezelf herkent in de inleidende beschrijving hierboven, dan sta je in je emotionele kracht. Je herkent en gebruikt je emoties om jou verder te helpen. Je hebt geen weerstand tegen wat je voelt. Je vraagt je af welke behoeften achter je emoties zitten en ervaart meer vrijheid.

Je emoties kennen om je te voelen zoals je wilt
Emotionele kracht voel je, als je vrij van weerstand bent. Je voelt dat je met bijna alles kunt omgaan wat zich aandient. Dat is het resultaat van weerstanden en belemmeringen kunnen toelaten, doorvoelen en weer loslaten. Hoe meer je kunt toelaten wat je voelt en wat je lastig vindt, hoe meer kracht en vrijheid je ervaart. Hiervoor moet je wel in contact zijn met je emoties en ze herkennen; en de informatie eruit gebruiken om je onderliggende behoeften te vervullen.

Vrij zijn is je natuurlijke staat
Van nature ben je emotioneel vrij. Maar gedurende je leven ontstaan er door diverse gebeurtenissen weerstanden en beperkende gedachtepatronen. Door deze weerstanden en beperkende overtuigingen ga je bepaalde emoties vermijden of niet meer volledig laten doorstromen. Soms hebben mensen zelfs een emotionele muur om zich heen gebouwd. Hoe meer je jezelf afschermt, hoe meer jouw emotionele kracht afneemt. Denkpatronen en emoties kun je ook weer (gedoseerd) toelaten en dan loslaten.Je kunt het contact met je emoties bewust weer opzoeken en ze toelaten en doorvoelen.

Dan kan alle energie weer doorstromen. Met de onderwerpen van emotionele kracht kun je jezelf dichter bij jouw natuurlijke gedrag van toelaten, doorvoelen en loslaten brengen. Je leert je emoties te gebruiken als wegwijzer naar wat bij jou past. Je wordt dan meer proactief.

Voorbeelden van ontwikkelvragen
Hier enkele voorbeelden van veelvoorkomende ontwikkelvragen op het gebied van emotionele kracht. Misschien herken je er iets van of misschien heb jij een andere motivatie om ermee aan de slag te gaan.

  • ‘Hoe kan ik mij voelen zoals ik wil?’
  • ‘Hoe kan ik mijn balans vinden en houden?’
  • ‘Hoe kan ik omgaan met die lastige situaties?’
  • ‘Hoe kan ik meer van mijzelf houden?’
  • ‘Hoe kan ik zonder die pijn en dat gedoe zijn?’
  • ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik binnen mijn grenzen blijf?’
  • ‘Hoe laat ik die belemmerende overtuiging los?’

Voorbeelden van bereikte resultaten

  • ‘Ik waardeer mijzelf nu, en ook wat er is.’
  • ‘Ik kan veel dingen nu anders zien, dat lucht op.’
  • ‘Ik voel me vrij, nu ik zoveel los heb kunnen laten.’
  • ‘Nu snap ik hoe ik mijzelf in balans kan houden.’
  • ‘Ik doe alleen nog wat echt goed voelt en bij me past.’
  • ‘Nu kan ik veel beter met mijn emoties omgaan.’
  • ‘Anderen vinden me een veel leuker mens geworden.’

Doelen voor je emotionele kracht

Doel 1. Zelfliefde
Als je lief bent voor jezelf en jezelf het belangrijkst maakt in je leven, dan creëer je ruimte om te accepteren dat je al geweldig bent, zoals je bent. Met compassie en waardering.

Doel 2. Loslaten
Als je weet waar je weerstand tegen hebt en daar anders over gaat denken, dan kun je gedoseerd de weerstand doorvoelen en weer loslaten, zodat je er niet langer van afhankelijk bent.

Doel 3. Autonomie
Als je weet wat je emoties jou zeggen en zelf kiest waar je op reageert, dan kun je omgaan met situaties. Of kiest ervoor om ervan weg te gaan.

Doel 4. Balans
In balans blijven betekent continu bijsturen op verschillende aspecten. Als jij zelf aan de knoppen zit, dan kun je op basis van je signalen sturen door bewust je aandacht te verdelen en zo je eigen ritme blijven volgen.

Doel 5. Navigeren
Als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gevoel en ook weet hoe jij je nu voelt en hoe jij je wilt voelen, dan kun je mogelijkheden vinden om in die richting te navigeren.