Doel 15. Bewustzijn

> Mijlpaal: Individueel
> Mijlpaal:
Uitgebreid
> Mijlpaal:
Collectief
> Mijlpaal:
Niveaus
> Mijlpaal:
Eenheid & bewustzijn

 

Eenheid

Bewustzijn kun je zien als het besef van bestaan. Je beseft dat je bent, wie je bent, en wat je ervaart en ervaren hebt. Daardoor lijkt het de kern van alles wat er is. Je zou kunnen zeggen dat het doel of nut van bewustzijn is, dat je er vreugde aan beleeft. Bewustzijn kan ontstaan door een voortdrijvende energie van verlangen om iets te ervaren, door contrast om te kunnen ervaren en door de eigenschap om dit te kunnen beseffen en beschouwen.

Het besef van bestaan, of bewustzijn, kun je op allerlei niveaus bekijken. Van het allerkleinste kwantumdeeltje tot megagrote dingen als het universum, tot ‘alles-wat-is’ en zelfs tot eenheid. Stel je eens voor dat echt alles bewustzijn heeft. Wij als mensen hebben individueel bewustzijn: we kunnen ons bewust zijn van onszelf. We kunnen ons bewust zijn van wat we in dit moment ervaren, zoals onze verlangens voor de toekomst, alle ervaringen uit ons verleden, onze gedachten, onze lichamelijke sensaties, fantasieën of dromen. Door ons bewustzijn van verschillende ervaringen met elkaar te vergelijken kunnen we vreugde, stemmingen en meningen beleven. Als mensen kennen we verschillende staten van bewustzijn. Denk aan: instinct, bewust, onbewust of superbewust. Sommigen hebben op specifieke gebieden een uitgebreider bewustzijn dan gemiddeld en kunnen zaken waarnemen, weten of voelen, die anderen niet kunnen. Bewustzijn of besef gebruik je bijvoorbeeld om te beschouwen wie je bent, of te beseffen wie je nog meer wilt zijn; om te ervaren en beleven hoe alles wat je doet, voelt. Bewustzijn geeft je individualiteit en identiteit. Ons menselijk bewustzijn is slechts een klein deel van ons werkelijke, individuele bewustzijn. Veruit het grootste deel daarvan is onzichtbaar en onstoffelijk.

Bewustzijn kan (tijdelijk) in levensvormen huizen om zo nieuwe ervaringen te creëren en te beleven. Bewust zijn kan door gewoon te zijn. Voor bewustzijnsgroei is het nodig om te kunnen ervaren. Om ervaringen te creëren zijn contrasten nodig. Het verschil tussen het één en het ander, en het bewegen tussen het één en het ander, maakt het mogelijk om ervaringen op te doen. In het verlangen naar ervaren ligt de drive om nieuwe dingen te ontdekken, dingen die je nog niet ervaren hebt. Dit brengt met zich mee, dat je voortdurend nieuw bewustzijn opdoet. Doordat er oneindige mogelijkheden zijn om te ontdekken, is bewustzijn iets dat eindeloos kan groeien en zich kan blijven uitbreiden. Voor ons als mensen zou je leven kunnen zien als vreugde beleven aan het vergroten van ons individuele bewustzijn. Daarnaast is er collectief bewustzijn: het besef van de groep en de groepservaringen, zoals de mensheid hier op aarde. En ook de collectieve bewustzijnen hebben op hun beurt weer een collectief bewustzijn, die weer een collectief bewustzijn hebben, etcetera. Op deze manier vormt alle bewustzijn dat er is, één groot, gezamenlijk bewustzijn van ‘alles-wat-is’ of eenheid. Het bewustzijn van de eenheid groeit met elke ervaring van elk individueel bewustzijn.

Welkom gast, je kunt alleen de overzichtpagina’s bekijken. Je kunt jouw keuzes en je werk niet bewaren, en je hebt geen toegang tot de 1350+ items.
Je kunt je hier aanmelden of lid worden om volledige toegang te krijgen tot alle functionaliteiten en items.
[ratings id=”4505″]