Doel 12. Systemen

> Mijlpaal: Relaties
> Mijlpaal:
Communicatie
> Mijlpaal:
Resonantie/contrast
> Mijlpaal:
Systemische kijk
> Mijlpaal:
Krachtenvelden

 

Onze interactie

 Systemen zijn plekken voor interactie en uitwisseling. Ze bieden je een eindeloos scala aan mogelijkheden om je leven te leven en ervaringen op te doen. Je beleeft er vreugde aan het samenleven en samenwerken, en kunt er je levensmissie realiseren. Je zou ze kunnen zien als grote speelplaatsen waar je van alles met iedereen kunt ondernemen; of als groepen waarbinnen je samen co-creëert via persoonlijke interacties en waarde-uitwisselingen.

Je leven speelt zich voor het grootste gedeelte af binnen systemen. Denk aan: het systeem van je lichaam, geest en bron; je familie, het systeem waarin je geboren en opgegroeid bent; het systeem dat je creëert met je partner, gezin, je soulmates. Maar ook sociale systemen, maatschappelijke systemen, online netwerken, verenigingen en community’s. En natuurlijk de organisatiesystemen en teams waarin je werkt, en allerlei andere systemen met specifieke functies. Er is dus een enorme variatie aan wat je met wie kunt uitwisselen binnen allerlei systemen.
Systemen faciliteren het leven in interactie, verbinding en co-creatie met jezelf, anderen en je omgeving. Ze vormen structuren waarin we een gemeenschappelijk doel, nut of belang hebben. Het systeem beïnvloedt jou en jij beïnvloedt het systeem. Veel van onze onbewuste overtuigingen, inspiratie, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in deze systemen. Systemen hebben een bepaalde ordening. Ieder neemt er een eigen ruimte en positie in; en er is uitwisseling met elkaar. Het is natuurlijk interessant om te weten hoe dat bij jou is in relatie tot anderen in die systemen en tot het systeem zelf. In een familiesysteem maakt het bijvoorbeeld uit of je het jongste, oudste of enige kind bent. In een organisatiesysteem maakt het uit of je medewerker, manager of freelancer bent.

Aan welke systemen neem jij deel? Wat is jouw rol? Wat draag je bij? Hoe functioneer jij erin? Wat verwondert je? Wat brengt het jou? Hoe vormt het jou? Ben je er op een plek die bij je past? Welke issues ervaar je met wie en waarom, hoe ga jij ermee om? Heb je de juiste plaats en positie? In systemen gebeurt van alles. Er vinden activiteiten en processen plaats, je voegt er jouw bijdragen aan toe en haalt er persoonlijke ervaringen uit. Een systeem is normaal gesproken in beweging; het ontwikkelt zich mee met de deelnemers. De onderlinge relaties en communicatie zijn belangrijke pijlers van systemen. Binnen systemen vind je enerzijds eensgezindheid, verbinding, en de vreugde en inspiratie van dingen die je aanspreken, en anderzijds contrasten en obstakels die weerstand bij je oproepen en ontwikkeling stimuleren. Binnen systemen zijn er regels: hoe werkt het, welk gedrag hoort erbij, wie doet wat, wie zijn de leiders, etcetera. We kennen allemaal issues die zich lijken te herhalen. Liefdesrelaties, werkrelaties en vriendschappen lijken allemaal een vergelijkbaar patroon te volgen. Wat kan helpen hierbij is het systemisch onderzoeken van de onderliggende dynamieken en de oorsprong van je patronen of symptomen. De inzichten die je daarmee krijgt, kunnen je helpen bij transformaties of vernieuwingen in je leven.

Welkom gast, je kunt alleen de overzichtpagina’s bekijken. Je kunt jouw keuzes en je werk niet bewaren, en je hebt geen toegang tot de 1350+ items.
Je kunt je hier aanmelden of lid worden om volledige toegang te krijgen tot alle functionaliteiten en items.
Vote DownVote Up (No Ratings Yet)