Doel 11. Zelfbeeld

> Mijlpaal: Zichtbare zelf
> Mijlpaal:
Onzichtbare zelf
> Mijlpaal:
Interactie
> Mijlpaal:
Driedelig beeld
> Mijlpaal:
Levenservaringen

 

Jij & jezelf

 Je zou de essentie van jezelf kunnen zien als puur bewustzijn. Bewustzijn van wie je nu bent in dit moment en wat je nu ervaart via je geest. Bewustzijn van alles wat je ooit hebt ervaren via je bron. Je zelf, je pure bewustzijn, kan nieuwe ervaringen opdoen, doordat een deel ervan als geest huist in je lichaam. Via dit lichaam heb je interacties met anderen en je geest ervaart deze door te voelen. Deze ervaringen voegt je geest automatisch toe aan je bron.

We hebben een beeld van onszelf en vaak doen we alsof we dit zelfbeeld zijn. Maar het is iets wat je hebt, niet wat je bent. Er zijn allerlei gezichtspunten van waaruit je jezelf kunt beschouwen. Een sterk vereenvoudigd gezichtspunt is, dat je een niet-stoffelijke energie bent waarvan een deel tijdelijk verblijft in een stoffelijk lichaam. Een ander woord voor niet-stoffelijke energie is ‘bron’. Je bron en je lichaam werken samen via je geest.
Jouw lichaam en geest vormen samen je persoon met allerlei persoonskenmerken. Als persoon sta je constant in verbinding met je bron; dit gebeurt via je emoties, intuïtie en gevoel; zij geven je managementinformatie. Hiermee kun je ervoor zorgen, dat je een bij jou passende rol vervult, passende keuzes maakt en passende acties onderneemt. Zo is je bron een gids en wegwijzer in je leven.
Dieper beschouwd ben je in je zuiverste essentie puur bewustzijn. Dit betekent, dat je jezelf kunt beschouwen. Hiervoor moet er wel iets te beschouwen zijn! Precies daarvoor creëer je ervaringen uit een oneindig potentieel aan mogelijkheden.
Bewustzijn kun je zien als het besef van bestaan, ontstaan door voortdrijvende energie, contrast en de eigenschap om dit te kunnen beschouwen.

Zo kun je jezelf zien als een voortdrijvende kracht van verlangen om nieuwe ervaringen te beleven. Hierbij ga je ervan uit, dat je bron een bepaalde levensmissie kiest om via een specifieke rol een bepaalde ervaring op te doen in dit leven. Dan kun je zeggen: ik ben de rol die ik vervul. Je zou jezelf ook kunnen zien als liefde, als iets wat deel uitmaakt van een groter geheel waarmee je een diepe verbondenheid ervaart: alles is één. Dan kun je zeggen: ik ben een andere jij. Je kunt jezelf ook zien als een ‘database’ van bewustzijnservaringen, die je tot nu toe geworden bent in dit leven en in al je levens. Dan kun je zeggen: ik ben mijn ervaringen. Samengevat: ik ben degene die nu deze rol vervult, als een andere jij, om deze ervaring aan mijn bewustzijn toe te voegen.
Jij als mens bent het bewustzijn van jezelf; beseffend hoe het is om jou te zijn. In een groter perspectief ben je een deeltje van je eigen grotere onstoffelijke bewustzijn, dat weer een deeltje is van een nog groter bewustzijn.
Je individuele bewustzijn is een klein onderdeeltje van alles wat er is. Van het totale bewustzijn. Je individuele deeltje is alleen maar schijnbaar afgescheiden. Je bent een deeltje van de eenheid.

Welkom gast, je kunt alleen de overzichtpagina’s bekijken. Je kunt jouw keuzes en je werk niet bewaren, en je hebt geen toegang tot de 1350+ items.
Je kunt je hier aanmelden of lid worden om volledige toegang te krijgen tot alle functionaliteiten en items.
[ratings id=”4532″]