Doel 10. Realiseren

> Mijlpaal: Eigenaarschap/keuzes
> Mijlpaal:
Maakbaarheid
> Mijlpaal:
Ontstaanbaarheid
> Mijlpaal:
Focus & echtheid
> Mijlpaal:
Ontvangen & succes

 

Bereiken wat je wilt

 Je hebt verlangens, dromen, wensen, intenties, doelen, behoeften, ambities. Om ze tot leven te wekken en te realiseren is het belangrijk dat je keuzes maakt en prioriteiten stelt. Doe het belangrijkste eerst. Neem eigenaarschap over wat je echt belangrijk vindt en maak een globaal plan met haalbare mijlpalen. Zo breng je jezelf in een richtinggevende energie. Laat vervolgens je controle los, zet stappen en houd focus. Elke stap is er een.

Als je dingen wilt realiseren, is focus van belang. Richt jouw aandacht en realisatiekracht slechts op enkele onderwerpen tegelijk. Nu moeten je doelen concurreren met de waan van de dag en alle andere dingen die je dagelijks ook nog te doen hebt; het helpt om ze concreet te maken. Concrete doelen en globale plannen zijn nuttig om in een richtinggevende energie te komen, opdat je die richting in gaat. Die staat van zijn is het belangrijkst, want zo maak je gemakkelijker keuzes die passen bij je doel. Voel en kies wat werkelijk belangrijk voor je is en echt bij je past. Stel enkele doelen en geef deze prioriteit in je leven. Doe niet alles. Plan ook niet alles. Plan op toetsbare hoofdlijnen en laat vervolgens je controle weer zoveel mogelijk los. Dit creëert ruimte voor synchroniciteit en onverwachte bijdragen, zodat dingen kunnen ontstaan. De combinatie van doelen op hoofdlijnen, vrije ruimte voor invulling en focus op je eindresultaat is een krachtig recept voor daadwerkelijk realiseren. Je hebt een ideaalbeeld van waar je heen wilt en hoe dit eruit kan zien. Een doel helpt je te gaan in de richting hiervan. Het stimuleert ontwikkeling en zet aan tot geïnspireerde acties. Het realiseren van wat je wilt is een ambitie, geen doel op zich. Het hebben van doelen maakt het ‘reizen’, dat wil zeggen het proces, ernaar toe effectiever.

Maar waar het om gaat, is niet effectiviteit, maar plezier in deze reis en te genieten van elke stap die je zet en elke vordering die je maakt. Om te ervaren wat je wilt ervaren moet je wel in actie komen. Een doel geeft je daarbij houvast, net als intenties. Stel vervullende doelen, dus doelen waar je blij van wordt, waarvan je er zin in hebt om ze te realiseren. Check of ze haalbaar zijn, of op zijn minst binnen je bereik kunnen komen, en of ze uitdagend zijn. Focus. Blijf checken of een doel echt bij je past. Ga door en blijf meebewegen met veranderende omstandigheden of met je veranderende wensen. Ben ook niet al te serieus. Houd balans tussen maakbaarheid en ontstaanbaarheid. Ontvang bij elke mijlpaal je resultaten en vier je successen. Doelen hoef je natuurlijk niet altijd alleen te realiseren. Het is meestal fijn en ook productief om anderen erbij te betrekken en samen te werken. Soms kunnen anderen onderdelen van je doel uitvoeren. Wat verder kan helpen is je talent inzetten om je doel te realiseren. Ook werkt het bijzonder stimulerend als je in een omgeving verkeert die je ondersteunt, stimuleert en positief tegenover jouw doel staat. Kijk eens voor extra inspiratie bij mensen die al eerder iets soortgelijks succesvol hebben gerealiseerd. Besef dat je vanuit diverse situaties naar je doel kunt kijken en dat elk iets kan bijdragen aan je doel.

Welkom gast, je kunt alleen de overzichtpagina’s bekijken. Je kunt jouw keuzes en je werk niet bewaren, en je hebt geen toegang tot de 1350+ items.
Je kunt je hier aanmelden of lid worden om volledige toegang te krijgen tot alle functionaliteiten en items.
Vote DownVote Up (No Ratings Yet)